Priprematelj/ica jednostavnih jela i slastica
Program osposobljavanja
Trajanje programa:200 sati
Stručno-teorijska nastava: 100 sati
Praktična nastava 100 sati
Uvjeti za prijavu:
- Završena osnovna škola
- 18 godina
- Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova priprematelja/ice jednostavnih jela i slastica
Potrebna dokumentacija za upis:
- Rodni list ( original, ne stariji od 6 mjeseci)
- Domovnica ( original)
- Svjedodžba zadnje završene škole ( original)
- Kopija osobe iskaznice
- Prijavnica za upis u program osposobljavanja ( može se preuzeti s web stranice ili osobno u Učilištu)
Polaznik će po završetku programa znati:
- Održavati osobnu higijenu, čistoću odjeće ili obuće, higijenu radnog pribora, prostora, strojeva i uređaja
- Spriječiti pojavu zaraznih bolesti primjenjujući preventivne mjere
- Higijenski rukovati s namirnicama tijekom tehnološkog postupka te izbjeći trovanje hranom
- Primjenjivati načela pravilne prehrane
- Pravilno upotrijebiti svježe i smrznute namirnice biljnog i životinjskog podrijetla te izbjeći uporabu higijenski neispravnih namirnica
- Pripremiti i prezentirati razne salate, hladna i topla predjela
- Pripremiti jela po narudžbi o raznih vrsta mesa
- Prigotoviti određena desertna jela
- Pripremiti u gotoviti jednostavna jela za zajutrak, sastaviti neke jelovnike prema namjeni i prigodi
- Koristiti odgovarajuću zaštitnu odjeću; provoditi mjere zaštite na radu uz racionalno korištenje energije i mjere zaštite okoliša
- Pružiti prvu pomoć
Nastavne cjeline stručno-teorijskog dijela nastave:
- Osnove higijene
- Tehnologija i poznavanje robe
Praktična nastava obuhvaća sljedeće sadržaje:
- Uvod u praktičnu nastavu
- Zaštita na radu
- Priprema namirnica za prigotovljavanje jela
- Zajutrak
- Hladna predjela
- Topla predjela
- Jela od mesa
- Desertna jela
- Sredstva ponude jela