Priprematelj/ica jednostavnih jela
Program osposobljavanja
Trajanje programa: 130 sati
Stručno-teorijska nastava: 32 sata
Vježbe u specijaliziranoj učionici: 12 sati
Praktična nastava: 86 sati
Uvjeti za prijavu:
- Završena osnovna škola
- Navršenih 15 godina
- Sanitarna knjižica
- Liječničko uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova priprematelj/ica jednostavnih jela
Potrebna dokumentacija za upis:
- rodni list (original, ne stariji od 6 mjeseci)
- domovnica (original)
- svjedodžba zadnje završene škole (original)
- kopija osobne iskaznice
- prijavnica za upis u program osposobljavanja ( može se preuzeti s web stranice ili osobno u učilištu)
Polaznik će po završetku programa znati:
- Razlikovati namirnice za pripremu jednostavnih jela
- Koristiti kuharske alate i uređaje na siguran način
- Razlikovati postupke pri obradi, pripremanju i prigotovljavanju jednostavnih jela
- Pripremati jednostavna jela
- Primijeniti pravila održavanja osobne higijene, higijene uređaja i radnog prostora
- Primijeniti pravila zaštite na radu, zaštite od požara i prve pomoći.
Nastavne cjeline stručno-teorijskog dijela:
- Poznavanje ugostiteljske robe
- Osnove higijene
- Priprema jednostavnih jela
- Zaštita na radu
Praktična nastava obuhvaća sljedeće sadržaje:
- Pripremni radovi
- Priprema namirnica
- Priprema zajutraka
- Priprema hladnih predjela
- Priprema juha
- Priprema toplih predjela
- Priprema priloga
- Priprema salata
- Priprema tijesta, kruha, peciva i jednostavnih deserata