HR/ENG
EUROPSKA UNIJA
Zajedno do fondova EU
Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog socijalnog fonda.

048/624-476

Povrtlar/ka

Program osposobljavanja

Trajanje programa: 190 sati

Stručno-teorijska nastava: 68 sati

Vježbe: 2 sata

Praktična nastava: 120 sati

Uvjeti upisa:

  • 18 godina života
  • završena osnovna škola
  • liječničko uvjerenje medicine rada o zdravstvenoj sposobnosti za obavljanje poslova povrtlara/ke
  • vozačka dozvola G i F kategorije

Potrebna dokumentacija za upis:

  1. Rodni list (original, ne stariji od 6 mjeseci)
  2. Domovnica (original)
  3. Svjedodžba zadnje završene škole (original)
  4. Kopija osobne iskaznice
  5. Prijavnica za upis programa osposobljavanja  (može se preuzeti s web stranice ili osobno u Učilištu)

Polaznik će po završetku programa znati:

  • Razlikovati i upotrijebiti odgovarajuće postupke sjetve, sadnje, uzgoja, njege povrtlarskih kultura
  • Pripremiti tlo za sjetvu/sadnju, te provoditi sjetvu/sadnju povrtlarskih kultura na otvorenim i zaštićenim prostorima
  • Prepoznati nedostatke hranjivih sastojaka u biljnim kulturama
  • Raspoznavati gnojiva, sredstva hranjenja tla i biljaka te ih pravilno primjenjivati
  • Prepoznati i suzbijati bolesti i štetnike povrtlarskih kultura
  • Priključiti i posluživati mehanizirane priključke na poljoprivredni traktor na stručan i siguran način, održavati ih, otkriti i prijaviti kvarove
  • Provoditi berbu, skladištenje i čuvanje povrtlarskih proizvoda
  • Primijeniti mjere zaštite na radu, zaštite od trovanja pesticidima/herbicidima te pružiti prvu pomoć u slučaju nezgode do dolaska stručne osobe

Nastavne cjeline stručno-teorijskog dijela nastave:

  • Planiranje i priprema povrtnjaka
  • Uzgoj povrtnih kultura
  • Zaštita povrtnih kultura od bolesti i štetnika
  • Branje, skladištenje i prodaja povrća
  • Osnovni strojevi  u povrtlarstvu
  • Zaštita na radu i prva pomoć

Praktična nastava obuhvaća sljedeće sadržaje:

  • Zakonska regulativa u povrtlarstvu
  • Podizanje i obrađivanje povrtnjaka, priprema tla
  • Sjetva, sadnja i gnojidba u konvencionalnoj proizvodnji povrća
  • Proizvodnja povrća u plastenicima i staklenicima
  • Njega povrtlarskih kultura
  • Provođenje zaštite povrtlarskih kultura
  • Uklanjanje biljnih štetnika
  • Berba i skladištenje povrćarskih proizvoda
  • Primjena mehanizacije u povrćarstvu
  • Prodaja povrćarskih proizvoda, izvođenje kalkulacija i izračun troškova