HR/ENG
EUROPSKA UNIJA
Zajedno do fondova EU
Projekt je sufinancirala Europska unija
iz Europskog socijalnog fonda.

048/624-476

ODRŽANA POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA „UČENJEM DO POSLA“

EU projekti, Novosti, 22.3.2018.

Početnom konferencijom održanom 20. ožujka 2018. u prostorima Obrtničkog učilišta Pouka obilježen je početak provedbe projekta „Učenjem do posla“.

Cilj projekta je unaprjeđenje znanja i vještina osoba s nižom razinom kvalifikacije ili bez kvalifikacije te dugotrajno nezaposlenih u svrhu povećanja njihove zapošljivosti. 30 pripadnika ove ciljne skupine sudjelovat će u provedbi 3 obrazovna programa za zanimanja tražena na tržištu rada: program osposobljavanja za jednostavne poslove u zanimanju tesar/ica, program osposobljavanja za obavljanje poslova elektrozavarivača/ice i program usavršavanja za obavljanje poslova montera/ke solarno toplovodnih sustava.

Kroz 12 mjeseci provedbe projekta provest će se aktivnosti animiranja i odabira polaznika, nabaviti potrebni materijali i oprema za organizaciju teorijske i praktične nastave te provesti planirani programi osposobljavanja i usavršavanja. Partner u provedbi aktivnosti bit će Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Križevci.

Ravnateljica Učilišta gđa Jasmina Sinovec u uvodnom obraćanju istaknula je kako su zanimanja izabrana za provedbu u okviru projekta kao tražena na tržištu rada. Izrazila je nadu da će zbog te činjenice uz polaznike, koji će završetkom programa povećati svoje šanse za pronalaskom zaposlenja, korist iz ovog projekta za sebe prepoznati i poslodavci koji će moći zaposliti kvalificiranu radnu snagu.

Gđa Vesna Kuterovac, v.d. predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci, izrazila je zadovoljstvo sudjelovanjem u ovakvom projektu koji za cilj ima olakšati zapošljavanje skupinama najteže zapošljivih osoba. S obzirom na mogućnost brzog pronalaska zaposlenja u zanimanjima koja obuhvaća projekt smatra da će nezaposleni iskazati veliki interes za upis u programe.

Prisutnima se obratio i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije g. Ratimir Ljubić koji je pohvalio provođenje ovakvih projekata te istaknuo kako je nužno rješavati problem nedostatka radne snage u obrtničkim zanimanjima, a ovim projektom će se zasigurno doprinijeti tome.

Učilište je projekt „Učenjem do posla“ kandidiralo u okviru poziva „Podrška obrazovanju odraslih polaznika uključivanjem u prioritetne programe obrazovanja, usmjerene unapređenju vještina i kompetencija polaznika u svrhu povećanja zapošljivosti“. Vrijednost projekta je 515.079,13 kn, a za njegovu provedbu osigurana su bespovratna sredstva u 100% iznosu i to 85% iz Europskog socijalnog fonda temeljem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a 15% iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.